Mijn padelracket heeft een barst na 3 maanden???

Veel spelers klagen over barsten of te snel power verliezen uit hun racket.

Ik som even de meest voorkomende oorzaken op zodat je niet verder moet lezen:
- Hoog niveau van speler maar een racket gekozen met zachte foam en weinig carbon (lagere prijsklasse)
- Veel spelen met natte ballen. Die ballen worden zwaarder en zullen uw racket zwaar belasten
- Uit frustratie op knie, hand, schoen, glas, hek, bank... slaan...
- Uit enthousiasme tegen het racket slaan van uw compagnon...
- Inschattingsfout tov glas, hek of grond. 

Bovenstaande oorzaken zijn 99,99% van de keren de oorzaak dat een racket sneller breekt of zijn kracht verliest. 

Is een padelracket die na 3 maand breekt nu een fabrieksfout?

Neen. Ongeacht in de Europese wetgeving is opgenomen dat alles een redelijke of vastgelegde garantietermijn moet hebben, zijn padel rackets aanzien als verbruikartikel. Dit wil zeggen dat als een racket in gebruik genomen wordt, de garantie beperkt is. 

Simpel vb: je opent een tube ballen. Na 6 uur is de druk uit de bal. Je stuurt de tube ook niet op naar de winkel omdat hij geen jaar meegaat toch? 

Veel merken maken reclame met hun rackets op basis van kwaliteit en controle op die kwaliteit. Maar geen enkel merk zal effectief 1 jaar garantie aanbieden. Als een racket snel breekt, dan kan een winkel eigenlijk op voorhand al doorgeven of de racket door het merk zal vervangen worden of niet. Vaak zijn mensen van mening dat zo snelle breuken altijd garantie is, maar elk padelracket heeft "fabrieksgarantie". De "winkelgarantie" is door de aard van het beestje weggevallen omdat winkels niet genoeg zicht hebben wat kan en wat niet kan voor vervanging. 

Omdat ook veel spelers de verkeerde rackets kopen (lees prijs en hardheid), en hardhandig zijn met rackets, het soms onmogelijk is om als winkel hierin een beslissing te nemen. 

Ik betaal 250 euro dus ik verwacht een stevig racket!

FOUT. Een padelracket is door gebruik van carbon of het aantal keren geweven carbon heel duur. Oude stock kan soms goedkoper aangekocht worden maar het blijft duur. Carbon staat niet gelijk aan "onbreekbaar". Personen die veel geld betalen voor een racket kopen dus geen "beter" racket tegen breuken. Een stevig racket is een racket die hard is en dus bepaalde eigenschappen heeft om mee te spelen. Dit is niet de mate waarin de racket zal breken. 

Ik heb een 12k carbon racket van 250 euro dus een stevig ding. Toch is hij gebroken tijdens een volley???

Je hebt het zeker al gehoord. Tijdens een simpele volley of smash plots een luide knal en je racket is gebroken. De roep op garantie is direct gemaakt. FOUT. Een racket breekt niet door normaal gebruik. Hij breekt omdat er in de weken/uren ervoor een stevig contact is geweest. De buitenzijde van je racket kan schokken opvangen maar de binnenzijde (koker) bepaald de stevigheid en die kan door de impact gebroken zijn. Resultaat: De koker geeft geen ondersteuning meer en je vlak waarmee je de bal speelt breekt tijdens een normaal contact met een bal. 

Is er dan geen garantie bij een breuk?

Ik heb al veel spelers gehoord die garantie eisen voor alle type barsten of problemen. Alle merken passen een andere manier van kijken toe om garantie toe te passen. 

1) Is er carbon die naar binnen of buiten drukt? Dan is er een hard contact geweest. Dus geen garantie.
2) Is er een haarfijne barst die je niet kan indrukken met je duimen? Direct foto's nemen en melden. Dit kan garantie zijn.

Hoe lang kan je met een padelracket spelen vooraleer je het dient te vervangen?

Padelrackets hebben doorgaans een kortere levensduur dan tennisrackets vanwege de impact met het metalen hekken of op de glaswanden. Ter vergelijking: tennisrackets gaan vele jaren mee en enkel snaren en grips dienen regelmatig te worden vervangen.
Technisch gezien hebben padelrackets een normale levensduur van 12 tot 18 maanden op basis van wat de fabrikanten ons vertellen. Tenzij ze je uit frustratie op de grond gooit, tegen het hekken kletst of …
In de praktijk, hangt de levensduur van je padelracket af van enkele factoren zoals:
Is er een barst in het frame of in één van de vlakken?
Ervaar je dezelfde power niet meer als toen je je racket kocht?
Speel je veel of eerder occasioneel?
Heb je regelmatig met je racket in slechte weersomstandigheden (heel warm of zeer koud) gespeeld?

Moet je een gebarsten padelracket onmiddellijk vervangen?
Wanneer je een nieuw racket koopt, controleer je het vooraleer je ermee gaat spelen best zeker eerst op barsten. Groot of klein maakt niks uit. Bemerk je barsten of kleine schade aan het nieuwe padelracket, leg het of stuur het dan onmiddellijk terug!

Of je het padelracket waarmee je speelt al dan niet snel moet vervangen hangt af van het soort barst in je racket.

Heb je enkel kleine schade (cosmetische barsten) in de verf van je racket dan is er vanzelfsprekend geen probleem om er verder mee te spelen.

Zijn er daarentegen barsten tussenin de gaten van je racket, dan heeft het weinig zin er nog verder mee te spelen. Er verder mee spelen zal de barst(en) alleen maar groter doen worden en je balgevoel aantasten.

Ook zware barsten in het frame van het racket moeten je doen inzien dat je padelracket aan vervanging toe is. Dit soort barsten krijg je meestal omdat je je racket tegen dat van je partner hebt geslagen of hard tegen het glas of hekken. In het begin kan je er wellicht nog een paar keer mee spelen maar over tijd worden deze barsten groter en groter en zal je dat zeker gevoelsmatig ondervinden.
Reparatie van padelrackets

Afhankelijk van de omvang van de schade (geen inwendige beschadiging aan de rubbers) kan een padelracket eventueel gerepareerd worden. Is de schade oppervlakkig dan is dit misschien iets om te overwegen. Heb je een goedkoop racket, dan loont dit misschien de moeite niet. 

TIP! Kleine barsten in het kader kan je eventueel nog even tegenhouden met wat superlijm (op basis van epoxy) 😉

Extreme weersomstandigheden hebben een extreem impact op je padelracket
Koude en warme temperaturen hebben een zeer zwaar impact op de levensduur van je racket. Naast een invloed op de vlakken (carbon or andere materialen), heeft koude en warmte ook een invloed op de binnenkant (het rubber of de foam) van het racket. De materialen aan de binnenkant worden veel harder of zachter bij lage of hoge temperaturen en kunnen ook barsten gaan hebben die we uiteraard niet kunnen zien. Deze gebreken zullen wel een verandering van het goeie gevoel dat je met je racket hebt, veroorzaken.
Dit betekent niet dat je bij dat soort weer geen padel mag spelen maar dat je je racket wel degelijk moet verzorgen en beschermen. Bewaar je racket(s) in een hoesje of sporttas en leg ze niet lang in de koffer of aan de achterruit van je wagen. 
Draag goed zorg voor je racket en je zal er langer mee kunnen spelen
Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om de relatief korte levensduur van je padelracket te verlengen.

Gemiddelde levensduur van een padelracket
Het moment waarop je je padelracket moet vervangen hangt zoals hierboven beschreven dus van heel veel dingen af.
Zonder dat het racket schade (barsten) oploopt, kan men stellen dat iemand die 2 tot 3 uur per week speelt, makkelijk een jaar, anderhalf jaar tot misschien zelfs twee jaar met het padelracket zal kunnen spelen.
Speel je daarentegen meer en doe je regelmatig aan tornooien mee dan is 1 jaar zowat de levensduur van je padelracket.
Ben je dan nog extremer aan het spelen gegaan, dan raden bepaalde fabrikanten zelfs aan om de 6 maanden je padelracket te vervangen.
Professionele spelers vervangen hun rackets maandelijks of tweemaandelijks. Zij hebben uiteraard geen problemen met het feit dat padelrackets niet goedkoop zijn!

Do’s & don’ts met je racket
Een factor waar jij rechtstreeks impact op hebt is de manier waarop je je racket gebruikt én opbergt.

Het aspect waarin padel zich onderscheidt van tennis is dat je het beoefent in een omheind terrein én dat je de glazen wanden en hekwerk actief gebruikt. Sommigen onder ons nemen dat laatste wel héél serieus en deinzen er niet voor terug om met hun racket tegen het hekwerk te slaan. Naast het hekwerk is ook de grond een populair raakvlak wanneer spelers gefrustreerd raken. Dit hard contact tussen je racket en een extern voorwerp is uiteraard nefast voor je materiaal.

De minste barst of scheur in het kader van je racket leidt tot krachtverlies. Je racket verliest een groot deel van zijn veerkracht en dat resulteert meteen in mindere prestaties op het terrein. Denk de volgende keer dus maar 2x na voordat je uit frustratie je racket ergens tegen gooit ;)

Betekent dit dat je de wanden van een padelterrein moet vermijden? Zeker niet. De glazen wanden en het hekwerk maken nu eenmaal deel uit van padel, ga ze dus niet expres vermijden om je racket te sparen! (Maar hou er rekening mee dat uw racket hier eigenlijk niet voor ontworpen is)

Mag ik in de regen padellen?
Dat mag, maar gebruik bij voorkeur je vorig racket ipv je splinternieuw racket. De regen die op je racket valt is niet zozeer het probleem, wat wél nefast is voor je racket is het gewicht van de bal. Iedere keer dat de bal stuitert vult het vilt zich met water, waardoor de bal naargelang de speelduur zwaarder wordt. Je racket is gemaakt om de impact van een padelbal op te vangen, maar weet dat een natte bal véél zwaarder is dan een droge. Ook de impact op je racket is dus x keer groter dan bij droog weer. Het zou niet de 1e keer zijn dat een racket scheurt tijdens een spelletje padel in de regen…

In België is het een groot deel van het jaar vochtig buiten en ook dit vraagt enige aandacht. Speel je in de lente of winter padel? Denk er dan aan om je racket achteraf mee in huis te nemen. Je racket op de achterbank van je auto laten slingeren is geen goed idee. Waterdruppels stapelen zich op in de mousse van je racket en zorgen voor een zwakke plek in het blad. Bewaar je racket dus binnen, liefst horizontaal in een ruimte op kamertemperatuur, zodat het water zich niet op 1 plaats vastzet.

Wanneer is mijn racket aan vervanging toe?
Niet jijzelf, maar wel je medespelers zijn vaak degene die opmerken dat je racket opgespeeld is. Hoor je een doffe klank bij ieder balcontact? Dan is de mousse van je racket zijn veerkracht kwijt en moet je allicht véél harder op de bal slaan dan nodig is (om dezelfde kracht te generen).
Tip: hoor je het niet goed, maar wil je toch testen of je racket ‘op’ is? Duw dan met 2 vingers in het midden van de mousse. Kan je de mousse zonder moeite diep induwen (= 0,5 – 1,0cm)? Dan is het aan vervanging toe!



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Powered by EasyWebshop